August 23, 2026 11:54 am

KETOB BAŞKANI İLHAN ARIDICI’DAN TURİZM VE ÇEVRE UYARISI: “MİKROPLASTİK KİRLİLİĞİ SEKTÖRÜ TEHDİT EDİYOR”

Otel Yöneticileri Derneği’nin (OYD) geleneksel öğle yemeğine katılan Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı İlhan Arıdıcı, turizm sektöründeki son gelişmelere ve kıyıları tehdit eden çevre sorunlarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“Eski Kuralların Güncellenmesi Şart”

KETOB olarak turizmin gelişimi için yoğun bir mesai harcadıklarını belirten Başkan İlhan Arıdıcı, sektördeki mevzuat sorunlarına dikkat çekti. Yaşanan Kartalkaya faciasına değinen Arıdıcı, “Kartalkaya faciası sonrasında yıllar önce konulan ancak uygulanmayan kuralları uygulamaya çalışıyoruz. Güncelliğini yitirmiş bu kuralların vakit kaybetmeden değişmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“193 Milyon Dolar İçin 20 Milyar Dolarlık Sektör Baltalanamaz”

Son dönemde Akdeniz kıyılarında baş gösteren tehlikeye işaret eden Arıdıcı, mikroplastik kirliliğinin ulaştığı boyutları şu sözlerle gözler önüne serdi:

“Yaklaşık 6 aydır Valiliğimiz ve Kaymakamlığımızla temas halindeyiz. Yapılan incelemelerde bu mikroplastik kirliliğinin Adana ve Mersin kaynaklı olduğu tespit edildi. Bu sezon Kemer, Çıralı, Adrasan, Konyaaltı ve Alanya sahillerinde mikroplastik görüldü. Önlem alınmazsa önümüzdeki yıl bu kirlilik Rodos Adası’na kadar ulaşacak. 193 milyon dolar gelir elde edilecek diye 20 milyar dolarlık dev turizm sektörünü baltalamak cinayetten farksızdır.”

“Temmuz Dolulukları Sevindirici Ancak Gelecek Sezonlar İçin Temkinli Olmalıyız”

Günün ekonomik koşullarında zorlu bir sezon geçirildiğini fakat yaz hareketliliğinin sürdüğünü ifade eden Arıdıcı, sezon sonu beklentilerini ve gelecek projeksiyonunu paylaştı:

“Zor bir sezon geçirmemize rağmen Temmuz ayında doluluk oranlarımız son derece memnuniyet verici seviyelere ulaştı. Tesislerimizin Ekim ve Kasım ayı ortasına kadar dolu olacağını öngörüyoruz. Önümüzdeki süreçte de benzer bir tablonun yaşanacağını düşünüyoruz; bu nedenle gelecek dönemler için şimdiden çok dikkatli ve planlı hareket etmemiz gerekiyor.” (Tuncay Sevin)

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *